Użytkownik
Witam, nie wiem czy to forum w ogóle dzia³a i czy kto¶ mi odpowie, ale i tak muszê spytaæ.
1. Czy jeszcze nie jest za pó¼no aby zabraæ siê za wyjazd do aber (chodzi mi o pierwszy semestr letni 2010/2011) ? sprawa jak najbardziej przemy¶lana tylko jako¶ zaspa³em z za³atwianiem wszystkiego trochê.
2. Jak mam wzi±æ udzia³ w rekrutacji na studia i jakie papiery s± potrzebne ? (czy muszê t³umaczyæ ¶wiadectwo maturalne i z koñca LO przez t³umacza przysiêg³ego ?)
3. Ile pieniêdzy potrzebujê na start, na tak zwany rozruch.
4. Jak szybko powinienem wyjechaæ czy koniec maja pocz±tek czerwca to dobra opcja ?
5. Czy powinienem szukaæ ju¿ zakwaterowania przez internet czy dopiero po przyje¼dzie na miejsce ? (Chodzi mi o to czy nie bêdê mia³ problemu ze znalezieniem noclegu)
Jak mi siê co¶ jeszcze nasunie to bêdê pyta³.
Użytkownik
skontaktuj siê z Pani± Bo¿en± ona Ci szybko wszyustko wyt³umaczy :)
Użytkownik
a jak mogê siê z ni± z kontaktowaæ ?
Użytkownik
Na stronie www.brytanka.com jest do niej kontakt.
Spróbujê Ci odpowiedzieæ na zadane pytania w razie mo¿liwo¶ci :)
1. Czy jeszcze nie jest za pó¼no aby zabraæ siê za wyjazd do aber (chodzi mi o pierwszy semestr letni 2010/2011) ? sprawa jak najbardziej przemy¶lana tylko jako¶ zaspa³em z za³atwianiem wszystkiego trochê.
Sk³adaj jak najszybciej, na niektóre kierunki s± jeszcze miejsca, a na niektóre ju¿ nie. Ale nie czekaj do tzw. 'clearingu' sk³adaj od razu.
2. Jak mam wzi±æ udzia³ w rekrutacji na studia i jakie papiery s± potrzebne ? (czy muszê t³umaczyæ ¶wiadectwo maturalne i z koñca LO przez t³umacza przysiêg³ego ?)
Musisz siê zarejestrowaæ na stronie UCAS (ucas.com) wype³niæ formularze, napisac list motywacyjny i list polecaj±cy od nauczyciela/wyk³adowcy. Je¶li dopiero zdajesz maturê, to musisz zaznaczyæ, ¿e oczekujesz na wyniki. A je¶li masz ju¿ to wpisujesz procenty. Je¶li chodzi o kopie ¶wiadectwa lub tlumaczenie, to niestety nie wiem, sama jestem ciekawa jak to bêdzie. Wiem tyle, ¿e muszê mieæ je ze sob± we wrze¶niu.
3. Ile pieniêdzy potrzebujê na start, na tak zwany rozruch.
Je¶li o to chodzi, to widzia³am, ¿e na stronie aber.pun.pl jest to fajnie wyja¶nione.
4. Jak szybko powinienem wyjechaæ czy koniec maja pocz±tek czerwca to dobra opcja ?
To zale¿y co chcesz robiæ, je¶li do pracy, to powiniene¶ wtedy znale¼æ. Semestr zaczyna siê pod koniec wrze¶nia i wtedy te¿ mo¿na przyjechaæ.
5. Czy powinienem szukaæ ju¿ zakwaterowania przez internet czy dopiero po przyje¼dzie na miejsce ? (Chodzi mi o to czy nie bêdê mia³ problemu ze znalezieniem noclegu)
Jak pisa³am powy¿ej to zale¿t od tego kiedy przyjedziesz i gdzie chcesz mieszkaæ. Je¶li wybierasz akademik, to jest on dostêpny od po³owy wrze¶nia, je¶li wybierasz sektor prywatny to radzê szukaæ wcze¶niej lub ewentualnie przespaæ siê w jakim¶ hotelu/motelu, których podobno jest sporo, w koñcu to miejscowo¶æ wypoczynkowa.